Карамел колачиња

22 ноември, 20120
karamel-kolacinja

Потребни состојки:

За кора:

  • 150гр маст
  • 2 јајца
  • 200гр шеќер
  • 500гр брашно
  • малку сода бикарбона
  • 50мл млеко

За фил:

  • 500гр шеќер
  • 1л млеко
  • 150гр брашно
  • 3 реда чоколадо
  • 250гр путер

За глазура:

  • 200гр чоколадо
  • лажичка масло
  • лажичка млеко

Начин на подготовка:

Oд брашното, маста, шеќерот и јајцата измешајте мазно тесто. Поделете го на шест дела, развлечете тенки кори и печете на свртен плех. Шеќерот ставете го да се карамелизира, па кога целиот ќе се истопи, додадете половина млеко и проварете. Во другиот сад помешајте млеко и брашно и додадете во карамелот млеко. На крајот додадете рендано чоколадо и изматен путер. Филувајте ги корите, а последните прелијте ги со глазура од чоколадо.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi