Крем од црно чоколадо и црно вино

6 октомври, 20120
;cok
Комбинација на црвено вино и чоколадо звучи прилично неповрзано, се додека не го пробате. Не е за срамежливи!

Потребни состојки:
– 150 мл квалитетно црно вино
– 90 грама шеќер
– 250 грама Nestlé dessert Noir 52%
– 4 жолчки од јајце
– 130 мл млеко
– 250 мл камшикување крем
– 1 лажица путер
Начин на подготовка:
Ставете го виното и 50 грама шеќер на оган, оставете го шеќерот да се растопи, сирупот врие додека не се намали за две третини, околу 15 минути.
Потоа тргнете го од огинот и оставете го да се олади.
Растопете го на пареа чоколадото и во него измешајте го сирупот од црното вино.
Во друг сад, загрејте го млекото и половина од износот на кремот, жолчките мешајте ги со остатокот од шеќерот додека не се добие пенеста смеса и додавајте, со мешање, малку по малку жешко млеко и павлака, потоа додадете путер и сето тоа измешајте го со чоколадната смеса.
Истурете крем во чашата и оставете нека се олади целосно додека не се стегне.
Пред да сервирате ставете од остатокот од кремот и врз него малку шлаг.
Оваа количина на состојки е наменета за 4 – 6 особи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi