Лазањи со тиквици
7 октомври, 20120
Потребни состојки:
- 1 пакување готови лазањи
- 1 помала тиквица
- 1 домат
- Главица кромид
- 200гр кашкавал
- 2-3 чешниња лук
- 2дл млеко
- 2 лажици масло
- Лажица путер
- Лажица брашно
- Половина коцка за супа
- Малку морско оревче
- Сол
- Бибер
Начин на подготовка:
Кромидот, лукот, доматот и тиквицата исечете ги на ситни коцки.
На загреано масло пропржете ги исецканите состојки, па истурете ја супатаи динстајте на тивок оган. Пред крај на смесата додадете и сол и бибер. За бешамел сос, загрејте го путерот, измешајте брашно, малку пропржете, па додадете млеко со постојано мешање за да не се направат грутки. Варете 10 минути, па додадете сол и бибер по вкус. Подмачкајте го плехот со масло и наизменично редете ги лазањите, бешамел сос и подготвениот зеленчук. Завршете со лазања, прелијте со остатокот од супата и бешамел сосот и обилно посипете со рендан кашкавал. Печете околу 15 минути на 200 степени.