Мусака со пиперки

9 октомври, 20120
muska

Потребни состојки:

  • 12 црвени месести пиперки
  • 3 јајца
  • малку вода
  • 3 лажици брашно
  • 3 лажици презла
  • 0,5 кг мелено мешано месо
  • главица кромид
  • 2 чашниња лук
  • малку магдонос
  • 2дл кисела павлака
  • сол
  • бибер
  • зачини по вкус

Начин на подготовка:

Во рерна испечете ги пиперките, врели ставете ги во сад и затворете да се оладат. Излупете ги, извадете ги семките и посолете. Секоја пиперка ставете ја прво во брашно и презла, потоа во изматени и посолени јајца, па повторно во смеса од трошки од леб и брашно. Лукот и кромидот исецкајте ги и пропржете ги на масло, додадете го меленото месо, зачинете и динстајте. Пред крај додадете магдонос. одвојте две поховани пиперки, покријте ги со издинстаното месо, а одозгора ставете ги останатите пиперки. Прелијте со павлака измешана со јајце и ставете во рерна да се запечат околу половина час на 200 степени. Пред сервирање одозгора наредете две исецкани пиперки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi