Патка со портокал

4 декември, 20120
pecena patka

Потребни состојки:

  • 1 патка
  • сол
  • бибер
  • мајчина душица
  • 2 лажички маслиново масло
  • 2 портокали
  • 2 јаболки
  • ловоров лист
  • малку магдонос
  • чаша суво бело вино
  • 20гр пченкарно брашно
  • сок од 1 портокал
  • мала конзерва мандарина

Начин на подготовка:

На подготвената патка нанесете и сол, бибер и мајчина душица, премачкајте ја со маслиново масло и додадете парчиња портокал и јаболко, лаворов лист и сецкан магдонос. Патката печете ја десет минути на силен оган, а потоа еден час до час и половина на тивок оган. Во меѓувреме преливајте ја со бело вино и со течноста во која се пече. Дел од сокот од тавата во која се печеше патката издвојте го и ставете да проврие со малку бело вино во кое сте додадале пченкарно брашно. Во овој сос ставете сок од портокал и тенко исечена кора. Патката сервирајте ја опкружена со парчиња од мандарина. Прелијте на еден дел со сосот, а останатиот послужете го одвоено.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *