Патка со портокал
4 декември, 20120
Потребни состојки:
- 1 патка
- сол
- бибер
- мајчина душица
- 2 лажички маслиново масло
- 2 портокали
- 2 јаболки
- ловоров лист
- малку магдонос
- чаша суво бело вино
- 20гр пченкарно брашно
- сок од 1 портокал
- мала конзерва мандарина
Начин на подготовка:
На подготвената патка нанесете и сол, бибер и мајчина душица, премачкајте ја со маслиново масло и додадете парчиња портокал и јаболко, лаворов лист и сецкан магдонос. Патката печете ја десет минути на силен оган, а потоа еден час до час и половина на тивок оган. Во меѓувреме преливајте ја со бело вино и со течноста во која се пече. Дел од сокот од тавата во која се печеше патката издвојте го и ставете да проврие со малку бело вино во кое сте додадале пченкарно брашно. Во овој сос ставете сок од портокал и тенко исечена кора. Патката сервирајте ја опкружена со парчиња од мандарина. Прелијте на еден дел со сосот, а останатиот послужете го одвоено.