Шпански ветер
21 декември, 20120
Потребни состојки:
За кора:
- 10 белки
- 400гр шеќер
- 2 лажици оцет
За фил:
- 10 жолчки
- 200гр шеќер
- 5 лажици брашно
- 0,5л млеко
- 250гр путер
- 100гр мелени ореви
- 200гр шлаг
- 100гр сецкани ореви
Начин на подготовка:
Изматете цврст снег од белки и шеќер, а на крајот додадете оцет и уште малку матете. Смесата истурете ја во подмачкан голем плех и печете на 100 степени повеќе од еден час..Ако рерната е добра, кората брзо ќе се исуши. Готовата кора подлете ја, да добиете две помали кори. За фил, изматете жолчки со шеќер и брашно, па во млеко сварете го филот. Кога ќе се олади, додадете пенасто изматен путер, мелени и сецкани ореви, добро соединете ја смесата и филувајте ја тортата. Потоа премачкајте ја со шлаг и украсете со малку сецкани ореви.