Торта со малини

15 октомври, 20120
kolac

Потребни состојки:

  • 2 јајца
  • 300гр шеќер
  • кесичка ванилин шеќер
  • 125гр маргарин
  • 100гр какао
  • 200гр брашно
  • 200мл јогурт
  • кесичка прашок за пециво
  • 200мл нес кафе

За фил:

  • 500гр малини
  • 200гр шеќер
  • 200мл вода
  • 1 пудинг од малини

За фил 2:

  • 200гр шлаг крема во прав
  • 200мл вода
  • 200гр чоколадо
  • 200мл кисела павлака

Начин на подготовка:

Изматете јајца со шеќер и ванилин шеќер, па додадете стопен маргарин, јогурт, какао, брашно и прашок за пециво. Соединете ја смесата додавајќи топло нес кафе. Смесата исурете ја во подмачкана тава и печете половина час на 180 степени. Кората оладете ја на решетки и исечете ја на три дела. Кога кората ќе се испече и добро олади, хоризонтално исечете ја на три дела. За првиот фил, во сад ставете малини, шеќер и вода, оставете да проврие и кога шеќерот ќе се стопи, додадете пудинг од малини разматен во водата. Варете додека не се згусне. Топлиот пудинг нанесете го рамномерно на сите три кори и оставете да се олади. За другиот фил изматете шлаг со вода, па додадете истопено чоколадо и кисела павлака. Се добро изматете и филувајте ја тортата: Кора со слој од малини, фил втора кора, друг фил и така со ред. Тортата оставете ја два-три часа во фрижидер убаво да се стегне.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi