Чоколаден крем со рум

1 ноември, 20130
29

Состојки:

100 гр чоколада,

1 супена лажица шеќер во прав,

1,5 чаша павлака со 30% масленост,

1 чаша павлака со 20% масленост,

1 лажица рум.

Чоколадата се крше и се додава во мало тенџере со дебело дно.

Се додава павлаката со 20% масленост и тенџерето се загрева на слаб оган. Се меша се додека чоколадата не се стопи и додека добро не се изедначи.

Се трга од оган, се додава румот и се остава да се олади.

Павлаката со 30% масленост ја матиме со миксер додека се втврдне.

Се додава и чоколадната смеса и внимателно се меша.

Кремот се распределува во 6 стаклени чаши. Се ладат во фрижидер 1-2 часа и се сервира.

Шоколадов крем с ром

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi