Домашна Нутела

6 ноември, 20130
16

Состојки:

1 литар млеко

200 g квалитетен путер

6 лажици брашно

6 супени лажици какао во прав

200g шеќер во прав

1 јајце

200 g лешници

 

Подготовка:

Лешникотситно исецкајте го во блендер (што поситно – толку подобро). Измешете го  какаото, брашното и шеќерот  во прав. Во тоа додадете пола литар млеко и 1 јајце, измешете ја добро смесата. Втората половина на млекото се става во тенџере да зоврие. Додека врие млекото, промешувате постојано и додавате ја претходно подготвената смеса. Додавате лешници, па промешувате. Ја намалувате топлината мешате  постојано додека смесата не се згусти.  Ќе го тргнете тенџерето од оганот, додавате путер и мешате. Кога  ќе се излади, се меша со миксер. Ставете ја Нутелата во фрижидер да отстои 12 саати. Домашнта Нутела се чува во стаклена тегла во фрижидер.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi