Домашна Нутела
Состојки:
1 литар млеко
200 g квалитетен путер
6 лажици брашно
6 супени лажици какао во прав
200g шеќер во прав
1 јајце
200 g лешници
Подготовка:
Лешникотситно исецкајте го во блендер (што поситно – толку подобро). Измешете го какаото, брашното и шеќерот во прав. Во тоа додадете пола литар млеко и 1 јајце, измешете ја добро смесата. Втората половина на млекото се става во тенџере да зоврие. Додека врие млекото, промешувате постојано и додавате ја претходно подготвената смеса. Додавате лешници, па промешувате. Ја намалувате топлината мешате постојано додека смесата не се згусти. Ќе го тргнете тенџерето од оганот, додавате путер и мешате. Кога ќе се излади, се меша со миксер. Ставете ја Нутелата во фрижидер да отстои 12 саати. Домашнта Нутела се чува во стаклена тегла во фрижидер.