Едноставен чоколаден колач
Состојки:
За кора:
4 јајца ( разделете ги белките и жолчките)
200 гр путер
100 гр шеќер
4 лажици брашно
2 лажици какао
Половина пакетче прашок за пециво
За крем:
500 мл слатка павлака
2 млечни чоколади
2 чоколади за готвење
Подготовка:
Путерот треба добро да омекне на собна температура, па се мати заедно со жолчките и шеќер. Се додава брашно, какао и прашок за пециво, па се меша. Од белките се прави цврст снег па се додава во тестото. Се промешува, а потоа смесата се исипува во тепсија. Се пече во помала тепсија на 180 степени. Кората се вади од рерна и се остава целосно да се олади. Павлаката се става на оган и во садот се додава искршена чоколада. Мешајте додека чоколадата не се стопи, а потоа филот додадете го врз ладната кора. Колачот се остава во фрижидер додека се стегне, а потоа се сече на коцки.