Крем “Каталана“ со фстаци
8 јули, 20130
Потребни состојки:
475 мл млеко,
4 жолчки,
200 гр шеќер,
1 супена лажица нишесте,
2 супени лажици фстаци,
1 прачка ванила,
Кора од половина лимон,
Кора од половина портокал.
Начин на подготовка:
Фстаците се мелат најпрво во блендер. Ги одвојуваме жолчките и ги мешаме заедно со шеќерот и нишестето со миксер. Во тенџере го затоплуваме млекото и ја додаваме прачката ванила за да ја испушти аромата и потоа ја вадиме.
Го исипуваме млекото во смесата со жолчките. Мешаме и го враќаме тенџерето повторно на оган. Ги додаваме изрендата кора од лимон и портокал и мелените фстаци. Откако ќе се згусти ја распределуваме смесата во мали садови, поросуваме со шеќер, ги карамелизираме од горе со оган и сервираме.