Леден колач

22 март, 20130
9

Отсекогаш не развеселувал некој познат вкус од детството… токму денешниот рецепт е еден кој верувајте не сте го заборавиле никогаш!!!

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

За кора:

7 белки

7 лажици шеќер

7 лажици брашно

1 децилитар млеко

За крем:

7 жолчки

7 лажици шеќер

3 лажици ванилин шеќер

6 лажици брашно

7,5 децилитри млеко

250 грама путер или маргарин

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Направете шлаг од состојките и добиената смеса печете ја на 160 степени Целзиусови 15 до 20 минути. Кога ќе се испече, се уште врел колачот испрескајте го со 1 децилитар врело млеко.

Жолчките, шеќерот, ванилиниот шеќер и брашното измешајте ги убаво со жица за матење.

Млекото ставете го на среден оган и кога ќе почне да врие пополека додавајте ја смесата од жолчки и варете 5 минути. По 2 до 3 минути кремот ќе се згусне но продолжете да варите. По 5 минути кремот тргнете го од оган и оставете го да се олади.

Пенесто изматете го маргаринот и во него лажица по лажица додадете го кремот.

Со добиениот крем премачкај те го оладениот бисквит и ставете го во фрижидер околу 1 час малку да се затегне.

Декорирајте по желба.

Уживајте!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi