Мока торта
Потребни состојки за кората:
– 200 гр путер
– 200 гр ореви
– 200 гр брашно
– 100 гр шеќер
За филот:
– и пудинг од чоколада и три лажици какао
– 300 мл млеко
За вториот фил:
– 300 гр младо несолено сирење
– 400 мл слатка павлака
– 110 гр шеќер во прав
– 50 мл јако кафе
Подготовка:
Изматете го путерот со шеќерот, а потоа додадете ги оревите и брашното. Тестото печете го на 180 степени околу 25 минути. Оставете ја кората да се излади.
Сварете го пудингот од чоколада и додајте го какаото.
Изматете го сирењето со павлаката и шеќерот во прав, па додајте го кафето.
Кога пудингот ќе биде целосно изладен прелијте го врз кората и убаво израмнете. Преку него ставете го другиот фил. Ставете ја тортата во фрижидер да се стегне. Одозгора премачкајте ја тортата со шлаг крем и посипете ја со рендана чоколада.