Новогодишни чоколадни кекси

31 декември, 20130
biskvitti

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 3 филџани брашнo
  • 1 лажичка прашок за печиво
  • 1 филџан путер или маргарин
  • 1 лажичка ванила
  • 150 грама кафен шеќер
  • 50 грама шеќер
  • 1 филџан лешници
  • 2 јајца
  • 1 инстант пудинг од ванила или чоколадо
  • 350 г чоколада за готвење, грубо иситнета

ПОДГОТОВКА:

Помешајте во сад брашно со прашокот за печиво. Во друг сад помешајте го путерот, шеќерот и прашокот за инстант пудинг. Измиксирајте ги состојките додека не добиете кремаста смеса.

Помешајте ги јајцата и постепено додавајте го брашното со прашокот за печиво. Додадете ја чоколадата и лешниците. Направете топки и нежно сплескајте ги или само притиснете со лажица.

Ставете ги на плех обложен со хартија за печење и печете ги 8-10 минути на температура од 190 степени Целзиусови.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *