Оргиналниот рецепт за Тирамису

9 декември, 20130
25

Состојки:

6 јајаца

120 гр шеќер

2 супени лажици кафе

500 гр маскарпоне

Сварено кафе, доволно за да се намократ пишкотите, како прав, чоколада

400 гр пишкоти

Подготовка:

За подготовка на тирамису поделете ги жолчките од белките, додадете ја половината од шеќерот во жолчките(1) и со миксер добро изматете(2), за да добиете лесна, пенаста и кремообрзна смеса(3).

Додадете ја во маскарпонето смесата од жолчките (4) и измешајте добро, а со другата половина од шеќерот изматете ги белките додека не се добие цврст снег, измешајте ги жолчките со маскарпонето и снегот од белки, мешајте нежно и внимателно. (6). Се меша внимателно од дното кон горе, со лажица, за да не спласне белката.

Кремот маскарпоне е готов.

Додадете на дното од садот крем и почнете да ги ставате пишкотите. Еден хоризонтален ред – крем, еден ред пишкоти и така се додека не се употребат состојките. Најпосле декорирајте со какао и рендана чоколада. Тората е готова. Оставете неколку часа да се стегне во фрижидер.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi