Печени компири со лук и пармезан

19 февруари, 20130
00000

Потребни состојки:

  • 2 килограми компири
  • 5 чешниња лук
  • 100 гр. Путер
  • 1 лимон
  • 4 лажици пармезан
  • Сол и црн пипер

Припрема:

Добро измијте ги компирите и исечете ги на ленти без да ги лупите.

Загрејте ја рерната на 200 степени целзиусови. Компирите наредете ги во тава за печење која претходно сте ја намачкале со путер.

Во посебен сад измешајте го растопениот путер, ситно исецканиот лук, сокот од лимонот и наросете сол и црн пипер.

Смесата рамномерно распоредете ја врз компирите. Покријте ги со хартија за печење и печете ги околу 30 минути во претходно загреаната рерна. Потоа отстранете ја фолијата, наросете го пармезанот и печете ги откриени уште 10тина минути.

Послужете го овој рецепт како прилог во јадењето или пак како предјадење. Добар апетит!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi