Печени тиквици со пилешко

26 септември, 20130
1

Потребни состојки:

3 главици кромид,

3 главици лук,

5 тиквици,

500 гр пилешко филе,

Бибер и зачин од сув зеленчук,

Црвен пипер,

Кечап,

Кисела павлака.

Запржете го кромидот во масло, додадете лук, измијте ги тиквиците, исечете ги по должина и издлабете ги за да се добијат форми налик брод.

Месото од тиквиците кое сте го извадиле од средина исецкајте го на коцки и додадете го во кромидот. Пилешкото месо сварете го, исецкајте го на коцки и додадете го во претходната смеса. Динстајте додека не испари целата вода, додадете зачин, црвен пипер и бибер. Наполнете ги тиквиците со оваа смеса, ставете ги во сад за печење и пред да ги ставите во рерна додадете кечап од горе. Кога тиквиците ќе бидат речиси готови, извадете ги од рерна, посипете ги со кисела павлака и вратете ги во рерна да се допечат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *