Пикантни компири со печурки и вино
3 ноември, 20130
Состојки:
Рузмарин
3 лажици масло за јадење
300 гр печурки
4 големи компири – црвени
100 мл бело вино
4 чешњина лук
2 главици кромид
Подготовка:
Исечете ги компирите заедно со лушпите на крупни парчиња и ставете ги да се пржат во загреано масло.
Кога ќе се испржат од едната страна, свртете ги. Додадете го лукот и крупно исецканиот кромид.
Кога компирите ќе се зацрвенат и од другата страна, измешајте ги лукот и кромидот и оставете да карамелизира.
Додадете ги крупно исецканите печурки, измешајте и додадете половина од виното, кога ќе се испари, додадете го и останатото.
Зачинете со сол и бибер и ситно исецкан рузмарин. Кога зеленчукот ќе го упие виното, јадењето е готово.