Пилешки гради во лиснато тесто

25 јануари, 20130
pilesko meso

Потребни состојки:

  • 600гр пилешки гради
  • 250гр лиснато тесто
  • 30мл масло
  • 2 праз
  • Зачин
  • бибер
  • лажица кисела павлака
  • 1 јајце
  • магдонос

Начин на подготовка:

Исчистете го празот, измијте и исечете на кругови. Пилешкото исечете го на прачиња, па на месото додадете зачин и бибер. На загреано масло пропржете ги парчињата масо од двете страни, па сервирајте ги на чинија. Во истото масло, на тивка температура пропржете го празот, додадете зачин и повремено мешајте. Оваа смеса ставете ја во чинија и оставете да се олади, па додадете кисела павлака и магдонос. Тестото развлечете го и исечете го на четири дела. На секое парче од тестото ставете малку праз, преку него парче месо, а со рабовите од тестото обликувајте џеб. Ставете ги во плех обложен со хартија за печење, па премачкајте со изматено јајце и печете половина час на 170 степени.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi