Поховани медалјони

23 јануари, 20130
panirani-medaljoni

Начин на подготовка:

  • 600гр пилешко бело месо
  • китка магдонос
  • 1 јајце
  • парче бел леб
  • малку млеко
  • сол
  • бибер
  • 50гр путер
  • 200гр шампињони
  • помала главица кромид
  • 200гр гауда

За поховање:

  • брашно
  • јајце
  • пченкарно брашно

Начин на подготовка:

Магдоносот исчистете го, сипете вода и ставете го белото месо да се вари со зеленчукот. Вареното месо изладете го и измелете. Средината на лебот натопете ја во млеко, исцедете и додадете во меленото пилешко. Додадете јајце, омекнат путер, сол и бибер, па смесата добро измесете ја со раце. Шампињоните пропржете ги со лук, а сирењето исечете го на тенки листови. Меленото месо поделете го на четири дела и од секој направете коцкаст облик. Во средината наредете листови сирење, преку него ставете фил од печурки, преклопете и со раце формирајте медалјони. Натопете ги во брашно, потоа во јајца, па во пченкарно брашно. Пржете на загреано масло убаво да поруменат.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *