Полнето свинско филе

4 февруари, 20130
svinsko

Потребни состојки:

  • 800гр свинско филе
  • 240гр фета сирење
  • 80гр суви сливи
  • 80гр суви смокви
  • 8гр сол
  • 8гр толчен бибер

За сос:

  • 200мл црвено вино
  • 4гр мајчина душица
  • 10гр мед
  • 5гр путер

Начин на подготовка:

Исечете го свинското филе по должина, исечете го, додадете сол и бибер. Кратко потопете ги сувите сливи и смокви во вода, па помешајте ги со фета и филувајте го филето. Замотајте и ако е потребно, прикачете со чепкалки. Посолете и посипете со бибер и пржете на тава од двете страни, а по потреба допечете во рерна десетина минути. Месото сечете го пред сервирање. Сварете го црвеното вино да испари алхоколот, додадете сол, бибер и мајчина душица, како и малку мед, по вкус. Кога ќе тргнете од оган, додадете коцка путер.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *