Солен колач од компир
Вкусно, зачинето, ароматично…
Потребни состојки:
– 500 гр брашно
– 30 гр квасец
– 250 мл вода
– 30 мл маслиново масло
– 200 гр компир
– 200 гр сладок компир
– 1 мала црвена пиперка
– рузмарин
– 2 чешниња лук
– 50 мл маслиново масло
– билни зачини
– сол и бибер
Подготовка:
Квасецот издробете го во млака вода, убаво промешајте и постепено сипувајте го брашното. Додајте маслиново масло и замесете го тестото. Оставете го да нарасне 10-15 минути. Во меѓувреме излупете ги компирите и посолете ги и исечете ги на тенки кругови. Измијте ја пиперката и ситно исецкајте ја, истото направете го и со лукот. Измечајте го лукот со малсиновото масло и рузмаринот. Нараснатото тесто развлечете го и ставете го во плех, кој претходно сте го премачкале со масло. Одозгора наредете ги компирите, па одозгора ставете од пиперката и на крај премачкајте со маслото во кое ги ставите лукот и рузмаринот. Зачинете и печете околу 35 минути на 200 степени.