Торта “Сон“
Состојки:
За темна кора:
250 гр брашно
1 прашок за пециво
6 лажици шеќер
1 ванилин шеќер
150 гр путер
3 жолчки
2 лажици какао
Мармалад
За светла кора:
6 белки
18 лажици шеќер
Фил:
½ л млеко
1 пудинг од ванила
3 жолчки
3 лажици густин
100 гр путер
5 лажици шеќер
За декорација:
200 мл павлака за шлаг, чоколада
Подготовка:
Се мати путерот со шеќер, се додаваат жолчките, ванилин шеќер, какао и брашно со прашок за пециво. Тестото се дели на два дела. Во калап со пречник 24 см, обложен со хартија за печење се додава половината од тестото и се пече во заграна рерна на 180 степени, 20 минути.
Се мататат белките додека не се добие цврст снег, се додава шеќер и се мати додека шеќерот не се стопи. Смесата се дели на два дела. Печената кора се вади од рерна, се премачкува со мармалад и се додава половината од матените белки. Се враќа во рерна и се продолжува со печење.
Истата постапка се повторува и со другата половина од смесата, за да се добијат две кори составени од два слоја – црн и бел.
Во врелото млеко се додава матениот пудинг со густин, жолчки и шеќер. Се вари додека филот згусне.
Кога филот ќе се олади, се додава путер и се мати со миксер. Меѓу корите се нанесува фил. Тортата се премачкува со шлаг и се украсува со топена црна и бела чоколада.