Запечен модар патлиџан со сирење
Количината на намирниците се одредува според бројот на потребните порции и вкусот. За приготвување на овој рецепт ќе ви бидат потребни:
Модар патлиџан
Јајца
Лебни трошки
Масло
Лук
Сос од домати
Пармезан или рендан кашкавал
Парчиња моцарела
Излупете ги патлиџаните и исечете ги на дебели ленти. Потопете ги во избиените јајца, а после тоа во лебните трошки. Запржете ги парчињата во маслото при што ќе го додадете и лукот се додека не добијат златно-кафена боја. Исцедете ги врз хартиени салфетки. Загрејте го сосот од домати зачинет по вкус и изренданото сирење. Покријте го дното на стаклениот сад со сос, после тоа подредете ги парчињата модар патлиџан, моцарела и повторно сос. Повторувајте се додека не се потрошат состојките. Покријте го садот со алуминиумска фолија и печете на 180 степени додека сирењето не се стопи и почне да крчка. Тргнете ја фолијата на крај и печете уште десетина минути.