Бел чоколаден мус со Бејлис

21 јануари, 20140
21

Состојки:

300 мл матена павлака

200 гр бело чоколадо

2 јајца

2 жолчки

1 ванилин шеќер

5 супени лажици Бејлис

Матената павлака нека отстои во фрижидер. За тоа време изрендајте го чоколадото и стопете го на пареа. Паралелно, во друг сад на пареа изматете ги јајцата, жолчките и ванилиниот шеќер се додека не се добие пенаста смеса. Тргнете го садот од оган и префрлете го во друг поголем сад со студена вода и продолжете да мешате се додека кремот не се олади. Додадете го стопеното чоколадо, ликерот и павлаката и внимателно промешајте. Кремот се распоредува во соодветни десертни чаши и треба да отстои најмалку 3 часа за да се стегне. Готовиот мус се сервира поросен со малку какао или рендано црно чоколадо.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *