Чоколадна панакота

27 јули, 20140
2

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

* 1 пакетче желатин

* 80гр шеќер во прав

* 200гр чоколадо

* 1 чаша млеко

* 500мл течна павлака

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

  • Ги ставаме млекото и павлката во тенџере и ги вариме, мешајќи. Кон смесата го додаваме желатинот и повторно мешаме.
  • Го растопуваме чоколадото на пареа и кон него го додаваме шеќерот во прав. Мешаме добро и го додаваме кон млекото, мешајќи додека добиеме хомогена смеса.
  • Го тргаме од оган и го ставаме во соодветни чинии. (формите за суфле се најпогодни).
  • Панакотата ја ставаме во фрижидер да се излади.
  • Пред сервирање, по желба, гарнираме со свежо овошје или шлаг.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *