Чоколадна Суфле торта

28 март, 20140
4

Состојки:

  • 300g чоколада за готвење
  • 50g какао
  • 10 јајца
  • 300g шеќер
  • Лажичка цимет
  • 1 ванилин шеќер
  • 500g путер
  • Шеќер во прав или чоколадна глазура (за фил)
  • Слатка павлака или сладолед за декорација
  • Јагоди и малини како додаток

Подготовка:

На пареа, на тивок оган растопете го путерот, чоколадото и циметот.

Во посебен сад одвојте ги жолчките и белките. Од белките направете цврст крем, а жолчките изматете ги со шеќерот за да добиете жолт крем.

Оладеното чоколадо истурете го во смесата со жолчки, а потоа постепено додавајте ја пената од белки.

Добиената смеса истурете ја во калап за печење, премачкан со путер и печете на 175 степени половина час.

Откако тортата ќе се олади посипете ја со топено чоколадо, шеќер во прав или цимет. Декорирајте со неколку малини и јагоди, сладолед или шлаг пена.

Ако сакате да бидете креативни, додадете ликер или рум по желба.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi