Чоколадна торта создадена за почетници
Состојки:
8 јајца
200 гр шеќер
1 дл масло
700 гр чоколадо за готвење
½ пакетче прашок за пециво
0,5 л павлака за шлаг
Подготовка:
Одвојте ги белките и жолчките и изматете цврст снег.
Во жолчките додадете шеќер и мешајте со миксер додека шеќерот не се стопи. Во смесата додадете масло и прашок за пециво и повторно измешајте со миксер.
Чоколадото (300 гр) се топи на пареа. Откако ќе се стопи додадете го чоколадото во смесата и повторно добро измешајте.
Во смесата додадете го и снегот од белките и повторно измешајте, но рачно. Добиената смеса префрлете ја во калап за печење. Се пече на 180 степени, 40 минути.
Павлаката исипете ја во сад и во него додадете 400 гр парчиња чоколадо за готвење. Садот ставете го на пареа и мешајте се додека смесата се изедначи.
Добиениот крем се додава врз кората. По површината поросете обилно со какао во прав и вашата торта е готова. Добар апетит!