Домашен џем од сливи со ванила и чоколадо

20 август, 20140
12

Состојки:
5 кг зрели сливи
1 кг шеќер
1 пакетче цимет
1 стапче ванила или 2 пакетчиња ванилин шеќер
50 гр чоколадо за готвење
Подготовка:
Во подлабок плех подредете ги сливите, врз нив додадете шеќер, ванила прав или ванилин шеќер и цимет и се добро промешајте со раце. Рерната загрејте ја на 220 степени и печете еден час, со повремено мешање. Кога џемот ќе добие убава густина, со додаваат парчињата чоколадо и се меша додека се стопат и соединат со смесата. Џемот се исипува во претходно згреани тегли.
Кога џемот се исипува во тегла, задолжително теглата свртете ја наопаку и оставете ја така да отстои во текот на ноќта да се олади.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *