Џем од кајсии

30 јули, 20140
1

Состојки:

  • 1,5kg свежи кајсии
  • 1kg шеќер
  • 200ml сок од јаболка
  • 1 поголем лимон
  • Парче путер

Подготовка:

1 чекор: Измијте ги кајсиите и исчистете ги семките. Исечкајте ги на парчиња, ставете ги во голем лонец и додајте го сокот. Варете додека смесата не зоврие, а потоа намалете ја температурата и оставете ја смесата уште 10 минути додека кајсиите не омекнат.

2 чекор: Во смесата додајте шеќер и сок од 1 лимон, па промешајте. Оставете да се вари на умерена температура уште 20 минути.

3 чекор: Тргнете го лонецот од оганот, па во жешкиот џем додајте го парчето путер, добро промешајте и оставете ја смесата малку да се олади (10-15 минути.) Така подготвениот џем петурете го во топли тегли, поклопете ги и оставете ги на темно и студено место.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi