Екстремно чоколадна торта

9 август, 20150
6

Состојки

·         2 шолји бел шеќер

·         1, 3/4 брашно

·         3/4 какао прав

·         1, 1/2 мала лажичка сода бикарбона

·         1, 1/2 мала лажичка пециво

·         1 мала лажичка сол

·         2 јајца

·         1 шолја млеко

·         1/2 масло за готвење

·         2 мали лажички екстракт од ванила

·         1 шолја превриена вода

 За прелив:

·         3/4 шолја путер

·         1, 1/2 шолја како прав

·         5, 1/3 шеќер

·         3/4 шолја млеко

·         1 мала лажичка екстракт од ванила

Начин на подготовка

Загрејте ја рерната на 350 степени. Ставете малку масло и брашно во 2 тавчиња за да не се залепи.

Искористете ја првата група на состојки за да ја направите тортата. Во еден сад ставете ги шеќерот, брашното, какаото, сода бикарбоната, пецивото и солта. Додаjте ги јајцата млекото маслото и ванилата и мешајте со миксер околу 3 минути. Додаjте ја полека водата. Распределете ја смесата во двете тавчиња.

Печете околу 30 до 35 минути во предходно загреаната рерна. Кога ќе ги извадите тортите изладете ги 10 минути надвор од тавите пред да ги додадете останатите состојки.  

За да го направите преливот искористете ја втората група на состојки. Мешајте го со миксер путерот додека не стане кремаст. Додадете го какаото и шеќерот заедно со млекото и ванилата. Мешајте додека состојките не се соединат.

Намачкајте ги двата слоја на торта со преливот и залепете ги еден со друг. Со остатокот од преливот намачкајте ја цела торта.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi