Избор на нашите читатели: Фантазија торта
Состојки:
Подлога:
300 гр мелени бисквити
2 дл чоколадно млеко
1 ванилин шеќер
Бел крем:
300 мл павлака за шлаг
3 лажици шеќер
100 гр бело чоколадо
0,5 пакетче желатин
Темен крем:
300 мл павлака за шлаг
100 гр чоколадо за готвење
3 лажици шеќер
0,5 пакетче желатин
Декорација:
200 мл павлака за шлаг и малку чоколадо
Подготовка:
Од мелените бисквити, ванилиниот шеќер и чоколадното млеко направете кора, која се формира во длабок калап. На пареа се топи белата чоколада. Се матат павлаката и шеќерот во што ја додаваме и стопената чоколада и желатинот. Матиме со миксер, па го додаваме филот врз кората. Треба да отстои во фрижидер додека се стегне.
На пареа се топи црното чоколадо. Се матат павлаката и шеќерот па ја додаваме стопената чоколада и желатинот. Матиме со миксер, па го додаваме црниот фил врз белиот. Тортата треба да отстои 1 час во фрижидер. Со матениот шлаг на крај се декорира тортата. На крај поросете со рендано чоколадо.