Карфиол со пармезан

27 август, 20140
5

Состојки

1 главица карфиол, исечена на крупни парчиња

1 сладок кромид, исецкан

6 гранчиња мајчина душица

4-6 чешниња лук, излупени.

3-4 лажици маслиново масло

1/2 лажичка сол

1/2 лажички свежо мелен црн пипер

Подготовка

Загрејте ја рерната на 220 степени. Исчистете го карфиолот и исeцкајте го на парчиња. Во голема чинија промешајте го исецканиот кромид, гранчето мајчина душица, лукот и маслото. Посолете и побиберете, а потоа лесно протресете. Распоредете ја оваа смеса од карфиол во тава за печење и печете околу 30 минути. Превртете го карфиолот и од другата страна и додадете пармезан. Печете уште 10-15 минути. Служете го топло на собна температура.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *