Мармалад oд лубеница

15 август, 20141
marmelad-od-lubenica

 

Потребни состојки:

  • 2кг лубеница
  • 2кг шеќер за желатинирање
  • сок и кора од 6 лимони

Начин на подготовка:

  1. Лубеницата исечете ја на половина, а потоа и на парчиња. Исчистете ги семките, отстранете ја кората, па “месото” од лубеницата исечете го на коцки.
  2. Лубеницата помешајте ја со шеќер за желирање, исецкаканата кора и сокот од лимон, па оставете да отстои 4 часа. Потоа се ставете во голем сад, варете и оставете 3 минути да зоврие.
  3. Џемот веднаш ставете го во подготвени тегли со механички затворач,добро затворете и свретете ги 5 минути наопаку.

One comment

  • Aleks

    20 август, 2014 at 11:21

    Каков е тој шеќер за желирање?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *