Мус од банана

21 април, 20140
3

Состојки:
ЗА КРЕМ:
2 банани
40 г.шеќер
30 г.густин
730 мл.млеко
2 јајца
30 г.путер
лажичка екстракт од ванила

ЗА КРЦКАВ СЛОЈ:
10 мелени бисквити
80 г. путер
лажица шеќер

Подготовка:
Во сад помешајте ги шеќерот и густинот, постепено додавајте го млекото и варете на средна температура, додека смесата да се згусне.

Со виљушка изматете две јајца, па неколку лажици од топлата смеса со густинот додајте во јајцата, добро промешајте и додајте ги јајцата во смесата со густин. Варете уште малку па тргнете од шпоретот, додајте го путерот и екстрактот од ванила па оставете смесата да се излади во фрижидер.

Во меѓувреме смелените бисквити помешајте ги со шеќерот и растопениот путер, сипете ја смесата во огноотпорен сад и печете на 180 степени околу 10 минути.

Во стаклен сад или чаша ставете две лажици од смесата со бисквити, малку крем од ванила, па наредете неколку кришки банана. Врз нив ставете уште малку крем од ванила, шлаг и декорирајте по желба.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi