Највкусниот колач што некогаш сте го пробале

16 април, 20140
15

Состојки:

Тесто:

  • 4 јајца
  • 4 лажици шеќер
  • 3 лажици брашно
  • 1 лажици какао
  • Половина пециво

Шербет:

  • 200 гр шеќер
  • 250 мл вода

Крем:

  • 500 мл млеко
  • 5 лажици шеќер
  • 1 пудинг од ванила ( може и од банана или кокос)
  • 1 лажица брашно
  • 4 жолчки
  • 220 гр путер
  • 200 гр шеќер во прав

Декорација:

  • 4 белки од јајце
  • 8 лажици шеќер
  • 1 ванилин шеќер

Подготовка:

Тесто:

Од горенаведените состојки изматете тесто. Ставете го во намастен калап и печете на 180 степени.

Шербет:

Додека тестотото се пече, на оган ставете шеќер и вода. Варете околу 5 мин и тргнете го од рерната.
Топлото печено тесто прелијте го со шербетот и оставете го да отстои.

Крем:

Во сад ставете 400 мл млеко и 5 лажици шеќер и оставете да зовријат.
Во друг сад изматете ги жолчките, пудингот, брашното и 10 мл млеко. Сето ова ставете го во зовриеното млеко и мешајте додека згусне ( исто како да варите подинг)
Добиениот крем тргнете го од огнот и оставете да се олади. Поклопете го за да не се создаде коричка и повремено промешајте.

Додека се лади кремот, извадете го путерот од фрижидер за да омекне. Кога кремот потполно ќе се излади, изматете го путерот со шеќерот во прав и додадете го во кремот.

Повторно добро изматете и премачкајте го преку печеното тесто.

Декорација:

Изматете ги белките, една по една лажица додадете ги шеќерот и матете без престан.
Додадете го ванилиниот шеќер и продолжете со матењето се додека не добиете фин шлаг.

Шлагот премачкајте го врз колачот и оставете да се олади минимум два часа во фрижидер.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi