Натиас – шпански млечен крем

23 јули, 20140
16

Состојки:
1л млеко
6 жолчки
5 лажици шеќер
1 лажица брашно
¼ кафена лажичка цимет
1 лажица рендана кора од лимон
Загрејте го млекото, но тргнете го од оган пред да зоврие. Во тоа додадете половина пакетче цимет и кора од лимон. Оставете течноста да се олади.
Изматете ги жолчките со шеќерот додека не добиете бела смеса. Потоа додадете го брашното разредено со малку вода.
Процедете го млекото, зовријте го и исипете го бавно во тенок млаз во смесата со јајца.
Измешајте ја добиената смеса, ставете го садот на слаб оган, но не треба да дозволите да зоврие.
Префрлете го врелиот крем во садови за сервирање и оставете да се олади. Десертот се сервира студен поросен со цимет.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *