Вистинска чоко-манија

16 декември, 20140
27

Одличен десерт за љубителите на чоколадото !!!

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

За кора:

250 грама путер

140 грама шеќер во прав

140 грама чоколадо за готвење

5 жолчки

5 белки

140 грама брашно

За фил:

7 јајца

7 лажици шеќер

125 грама путер

100 грама бело чоколадо

За глазура:

140 грама шеќер во прав

¼ литри топла вода

180 грама чоколадо за готвење

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Путерот пенасто изматете го, додадете го шеќерот и убаво изматете. Стопете ја чоколадата и додадете ја на изматениот путер. Со постојано миксирање додадете една по една жолчка. Од белките направете шлаг и додадете го во смесата од путер и жолчки, убаво измешајте со лажица и пополека со постојано мешање додадете го брашното.

Калапот за тестото намачкај те го со путер и посипете го со брашно. Налиј те го тестото.

Печете на 150 степени Целзиусови 1 час.

Жолчките сварете ги на пареа. Додадете го чоколадото и оставате да се олади. За тоа време направете шлаг од белки и пенасто изматен путер. Сите состојки убаво измешај те ги.

Глазурата за тортата припремете ја на следниот начин. Шеќерот во прав прелиј те го со ¼ литар топла вода и мешајте додека шеќерот не се стопи. Потоа додадете ја чоколадата и садот ставете го на оган и варете се до моментот додека целото чоколадо не се стопи и не добиете маса со густина на прелив.

Оладениот пандишпан поделете го на 2 кори. 1 кора нека биде потенка. Редите кора, фил –кора-фил- глазура. Декорирајте по желба.

Уживајте во вкусот!!!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi