Зимски чоколаден сладолед

12 март, 20140
27
Потребни состојки:
  • 100 грама темно чоколадо (70 % какао) скршено на коцки
  • 300 мл полномасно млеко
  • 85 г шеќер
  • 3 жолчки од јајце
  • 300 мл слатка павлака
  • 6 корнети
Начин на подготовка:

1. Ставете ги коцките чоколадо и млекото во тенџере и ставете го на рингла на тивок оган. Мешајте додека не се создаде изедначена смеса. Тргнете го тенџерето од оган и оставете ја смесата да се олади.

2. Толчете го шеќерот со жолчките за да направите густа смеса и потоа сипете ја во тенџерчето со млеко и чоколадо. Сите состојки заедно гответе ги на тивок оган и непрестајно мешајте, додека смесата не се соедини. За да проверите дали сте ја добиле посакуваната густина, потопете дрвена лажица во тенџерето. Ако смесата не се одвојува од дрвената лажица, значи дека е готова.

3. Подготвениот крем оставете го да се олади, повремено промешувајќи го за да спречите настанување на кајмак на врвот. Изматете ја слатката павлака за да добиете шлаг, кој потоа ќе го сипете во чоколадниот крем. Подготвената смеса ставете ја во замрзнувач неколку часа, додека не се стврдне во целост. Замрзнатата смеса ставете ја во блендер и матете додека не добиете, густа леплива текстура. Потоа послужете го сладоледот во корнети.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi