Колач од јаболка и бадем

31 март, 20150
13

Состојки:

220 г. интегрално брашно

80 г. шеќер

2 лажички прашок за пециво

прстофат сол

100 г. путер

4 големи јаболка

500 мл. млеко

40 г. густин

2 кесички ванилин шеќер

40 г. шеќер

2 јајца

50 г. ливчиња од бадеми

малку цимет

Подготовка:

Измешајте ги брашното, шеќерот, прашокот за пециво, солта, јајцата, парчињата путер и замесете тесто.

Сипете во подмачкана округла тепсија и со прсти извлечете го тестото кон рабовите, околу 3 сантиметри во висина.

Излупете ги јаболката, исечете ги на четвртини, извадете ги семките, распоредете ги врз тестото и посипете со цимет.

Пет, шест лажици млеко измешајте со густин, шеќер и ванила, а остатокот сварете го, сипете во изматен густин и уште кратко гответе.

Тргнете го садот од рингла, посипете шеќер во прав, шеќер. изладете ја смесата, потоа додадете ги прво желчките, а потоа измешајте снег од белки.

Сипете врз јаболката, посипете со ливчињата од бадеми и печете во рерна загреана на 180 степени, околу 40 минути.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi