Несквик торта

20 април, 20150
16

Потребни состојки:

За кори

  • 7 белки
  • 125g шеќер
  • 2 кесички ванилин шеќер
  • 180g печени лешници
  • 2 лажици брашно
  • 2 лажици какао
  • 1 лажица Несквик
  • Прашок за печиво
  • 100ml масло


За фил

  • 1l млеко
  • 7 жолчки
  • 200g карамели
  • 160g густин
  • 150g шеќер + 1 ванилин шеќер
  • 125g маргарин
  • 200ml слатка павлака


За потопување

  • Млеко и Несквик


За глазура

  • 200g Милка noissete
  • 200ml слатка павлака
  • 2-3 лажици Несквик


Подготовка:

Белките изматете ги со малку сол, па постепено додавајте ги шеќерите додека не се создаде цврста пена. Истурете го брашното, прашокот за печиво, Несквикот и какаото, па рачно измешајте.

На крајот додајте ги исечканите лешници и маслото.

Печете 4 кори на 180 степени околу 15 минути. Во меѓувреме подгответе го филот.

Ставете 900ml млеко на оган и додадете ги карамелите. Мешајте додека целосно не се стопат. Останатите 100ml млеко изматете го со жолчките, шеќерот и густинот, па додадете ја мешавината во млекото со карамели.

Откако филот малку ќе се излади, додадете го маргаринот и матете со миксер. Слатката павлака изматете ја во посебен сад додека не добиете густ снег, па потоа промешајте ја во оладениот фил.

За да ја подготвите глазурата потребно е да ја оставите павлаката да зоврие, па тогаш да го додадете Несквикот и коцките чоколадо. Оставете целосно да се олади.

Секоја кора натопете ја со мешавината од млеко и Несквик, па прелијте го филот. Преку последниот слој од фил ставете ја оладената глазура.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi