Пиперки во павлака
7 октомври, 20150
Состојки:
- 1kg пиперки
- 500g младо сирење
- 1,5 ml млеко
- Сол
Подготовка:
Исчистете ги пиперките, посолете ги од внатрешна страна, па потоа исцедете ги од сокот кој ќе го пуштат.
Младото сирење издробете го со вилушка и по потреба посолете, па со него наполнете ги пиперките до половина и ставете ги во садот во кој ќе стојат.
Сварете го млекото со 1 лажица сол, па додека е топло, прелијте ги пиперките и добро затворете го садот.
Кога ќе се излади и преноќи, ставете го во ладилник. Уште 3 пати на секои 5 дена истурете ја вишокот течност, па прелијте со ново посолено млеко, околу половина литар, па повторете ја постапката.
По 3 седмици, чинијата ќе биде полна со цврста павлака и пиперки.