Посни, кремасти торти

12 март, 20150
21

Без оглед на тоа дали постите или не, ќе вреди секој залак кој ќе го вкусите.

Медена торта

Состојки

За кора:

  • 250g мед
  • Чаша пиво
  • Лажичка сода бикарбона
  • ½ шолја масло
  • Брашно по потреба

За фил:

  • 250g шеќер
  • 250g мелени ореви
  • 2 реда посна чоколада

Подготовка:

Од сите состојки заматете не прегусто тесто и испечете 5 кори од него.

Изматете го шеќерот со растопената чоколада и додајте ги оревите.

Држете се до правилото еден ден ред тесто – еден ред фил и за помалку од половина час тортата ќе биде готова.

Одберете глазура по избор, додадете неколку половинкиореви и прелијте со мед.

podgotvete-2-posni-kremasti-torti-02


Торта од портокал

Состојки

За кора:

  • 1 шолја масло
  • Шолја кисела вода
  • 400g брашно
  • Прашок за печиво
  • 100g шеќер

За фил:

  • 4-5 портокали
  • 0,5l вода
  • 350g шеќер
  • 2 пудинзи од ванила
  • 4 лажици густин
  • Маргарин

Подготовка:

Од сите состојки потребни за тестото изматете меко тесто. Испечете 4 кори.

Излупете ги портокалите, сварете ги во половина литар вода, почекајте да се изладат и ситно сечкајте ги.

Во водата каде ги варевте портокалите сварете ги пудинзите до 350g шеќер и 4 лажици густин.

Кога филот ќе се излади, додајте неколку лажички растопен маргарин. Врз секоја кора прелејте подебел слој од филот и финиширајте со растопено посно чоколадо.

podgotvete-2-posni-kremasti-torti-03

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *