Повкусно од ова нема: Парфе торта

29 мај, 20150
13

Состојки:

Кора:

3 јајца

7 лажици шеќер

7 лажици брашно

2 лажици какао

5 лажици млеко со рум

Темен крем:

10 лажици шеќер

300 мл вода

3 жолчки

2 јајца

200 гр чоколадо

250 мл слатка павлака

3 пакетчиња желатин

Бел крем:

10 лажици шеќер

300 мл вода

3 жолчки

2 јајца

200 гр бела чоколада

250 мл слатка павлака

3 пакетчиња желатин

Прелив:

50 гр чоколадо

2 лажици масло

Подготовка:

Кората ја добиваме така што од белките матиме со шеќер цврст снег, па ги додаваме жолчките, брашното и какао. Печеме во тркалезен калап околу 25 см пречник. Печената и оладена кора се попрскува со млекото со рум.

Темен крем:

Шеќерот и водата се варат, се матат 2 белки и посебно 5 жолчки. Сирупот од шеќер внимателно се додава во белките па потоа и жолчките се спојуваат со зашеќерените белки. Оваа смеса се меша со жица, не со миксер. Оставете да се олади па во ладното додадете ја слатката павлака и на крај желатин. Оваа смеса се префрла во тркалезен калап со исти димензии како оној за кората и се остава добро да се стегне и олади.

Светол крем:

Се се прави исто како и за темниот крем, само што чоколадата е бела. И овој крем мора да отстои во истиот калап како и темниот крем и кората.

Двата крема кога ќе се стегнат ставете ги врз кората, прво темниот па светлиот. Стопете чоколадо со масло на пареа и со ова украсете ја тортата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *