Зошто турското кафе е подобро од останатите

14 март, 20150
cup of coffee

Сите знаеме дека прекумерното консумирање кафе може да предизвика симптоми на психофизички и непожелни ефекти на здравјето.

Иако, обичното „турско“ кафе има и низа предности. Богато со минерали, првенствено со манган и магнезиум, како и со витамин Б3, има силни антиоксидативни својства и придонесува за здравјето на мозочните клетки, штити од атеросклероза и неколку видови карцином.

За инстант напивките тоа не може да се тврди. Содржината на зрно кафе во нив е минимална, а користено е зрно со полош квалитет бидејќи повеќето позитивни својства се губат во текот на термичката обработка. При изборот на кафе треба да имате предвид дека главна состојка на овие напивки е шеќерот, кој во комбинација со билна маст, гликозен сируп, арома и останатите додатоци дава привлечен вкус.

Хидрогенизираната билна маст може да биде извор на штетни трансмасни киселини, а полифосфатите кои се регулатори на киселоста имаат лошо влијание ан здравјето на коските.

Кофеинот, алкалоид кој предизвикува будност, се наоѓа во поголема концентрација во инстант, отколку во обичното кафе. Не е препорачливо дневниот внес на кофеинот да преминува 300 милиграма, а шолја инстант кафе има приближно 100 милиграма кофеин.

Инстант кафето може да предизвика и прекумерно излачување на киселина.

Нескафе има најмалку кафе. Кафе девет отсто. Со природните регулатори на киселост, натриумова сол на лимонска киселина, содржи и фосфати, а честото консумирање не се препорачува. Природно средство против згрутчување. Не е наведен уделот на шеќер.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi