Чоколадна торта со јагоди

13 мај, 20160
1

Состојки

  • 8 јајца
  • 265 г шеќер
  • 265 г Екстра бело брашно од Жито Лукс
  • 265 г путер
  • 100 г какао
  • 2 лажички прашок за пециво
  • 1 лажичка ванилин шеќер

За сируп: 

  • 200 г јагоди
  • 100 г шеќер
  • 2 дл вода

За фил:

  • 200 г коцки чоколадо
  • 4 дл шлаг
  • 50 г шеќер

За декорација:

  • ронки од чоколадо
  • јагоди
  • малини
  • боровници
  • какао прав

Начин за подготовка

Загрејте ја рерната на 180 степени. Одберете две еднакви тави, намачкајте ги со путер и наросете брашно. Мешајте ги путерот и шеќерот сè додека добро не се соединат. Додадете ги жолчките, млекото и ванилиниот шеќер и повторно добро промешајте. Во нов сад мешајте ги белките се додека не се направи густа бела пена, а потоа додете ги во веќе направената смеса. Смесата поделете ја во тавите и ставете ја во претходно загреаната рерна да се пече од 25 до 30 минути и потоа оставете ја да се излади.

За сирупот:

Ставете ги јагодите, шеќерот и водата во тава и оставете ги да вријат 10 минути, потоа исцедете го сирупот и оставете да се излади.

За филот:

Стопете ги чоколадото и 2 децилитри од шлагот заедно на пареа и добро промешајте ги. Добро измешајте ги преостанатиот шлаг и шеќерот.

Откако сите состојки се подготвени, се започнува со редење на тортата. На тацна, ставете еден дел од испеченото тесто и прелијте го со сирупот. Потоа премачкајте го тестото со филот од чоколадо. Ставете го другиот дел од тестото одозгора и додајте го преостанатиот сируп. Премачкајте ја целата торта со шлаг и наросете ги ронките чоколадо и какаото во прав. Декорирајте дополнително со јагоди, малини и боровници. Оставете ја тортата да се излади околу половина час, оставајки простор да го впие сирупот со што подолго ќе остане мека и сочна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi