Диетална чорба со леблебии – вкусен и здрав оброк!

22 ноември, 20160
9

Состојки:

  • 160 гр леблебии
  • 1 мала главица кромид
  • половина чешне лук
  • киселец
  • 300 гр пасиран домат
  • 8 дл супа од зеленчук
  • маслиново масло
  • сол
  • лута пиперка

Начин на подготовка:

Ставете леблебии во сад, налијте ги со млака вода и оставете ги да отстојат 12-24 часа, променувајќи ја водата најмалку еднаш за тоа време.

Исцедете ги леблебиите, префрлете ги во тенџере, прелијте ги со студена вода и гответе ги 2 часа. Исцедете ги повторно, па третина од леблебиите изблендирајте.

Исечкајте киселец. Излупете кромид и лук и исечкајте ги, па пропржете ги во тенџере на неколку лажици масло. Додајте киселец, потоа и целите и изблендираните леблебии, па на крај пасираниот домат.

Гответе неколку минути, па додајте супа, поклопете и гответе дваесетина минути.

Посолете, зачинете со малку сечкана лута пиперка и послужете со топол потпечен леб.

На здравје!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi