Лимон торта со крем јогурт

12 мај, 20160
20

Состојки

  • 1 кафена лажичка прашок за пециво
  • ½ кафена лажичка сол
  • 1 чаша путер, стопен на собна температура
  • 1 чаша шеќер, плус ¼ чаша за глазурата
  • 4 јајца
  • 2 кафени лажички екстракт од ванила
  • ¼ чашка сок од лимон за тортата и ¼ чашка за сируп и 2 лажици за глазурата
  • ½ чашка крем јогурт
  • Кора од 1 лимон
  • ½ чашка шеќер во прав
120 МИН.
Тешко

Припрема

1. Во мал сад измешајте ги брашното, прашокот за пециво и солта
2. Во садот на миксерот ставете го стопениот путер и чашата шеќер додека не се изедначат. Потоа додадете ги јајцата, едно по едно, а по нив и ванилата.
3. Полека ставете ги сувите состојки и мешајте ги за да се изедначат. Додадете го сокот од лимон, кората и јогуртот и измешајте ги во миксерот со ниска брзина. (путерот нема да биде целосно стопен, но тоа е во ред)
4. Истурете ја смесата во тава (22cm) подмачкана со путер и брашно. Печете на 160°C, околу 75-90 минути.
За сирупот:
5. Измешајте ¼ чашка сок од лимон и ¼ чашка шеќер, додека шеќерот не се стопи
За глазурата:
6. Постепено додавајте го сокот од лимон во шеќерот во прав, додека не го добиете посакуваниот прелив
На крај:
7. Топлата торта ставете ја на решетката и прелијте ја со сирупот. Посипете ја глазурата. Служете ја тортата топла или на собна температура.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi