Мини тортички
7 април, 20170
Потребни состојки
За тесто:
- 2 шолји Екстра бело брашно тип 400 од Жито Лукс
- 2 шолји шеќер
- 2 шолји масло за јадење
- 4 јајца
- 1 шолја млеко
- 2 шолји мелени ореви
- 1 ќесичка прашок за пециво
За фил:
- 200 мл млеко
- 150 г шеќер
- 100 г чоколада
- шлаг пена
Начин на подготовка
Јајцата и шеќерот се матат. Се додаваат останатите состојки по ред. Изматената смеса се истура на подмачкан и побрашнет плех. Се пече на 220 степени околу 25 минути. По благо ладење од добиениот пандишпан со чаша се вадат парчиња во кружна форма, а тестото помеѓу нив се собира и се ситни со рака. Млекото, шеќерот и чоколадата се варат додека смесата не се изедначи. Во неа се меша иситнетото тесто и се филуваат тортичките. Се украсува со шлаг пена.