Сочни коцки со кокос и јагоди

22 јуни, 20160
12

Замислете ја само комбинацијата од кокос и сочните црвени јагоди – тоа е вистинско уживање!

Состојки:

  • 5 белки
  • 5 лажици шеќер
  • 2 лажици брашно
  • 1 прашок за печиво
  • 100 грама кокос
  • 200 мл студено млеко за прелевање на кората

Фил 1:

  • 500 грама јагоди
  • 200 грама шеќер
  • 2 пудинга од јагода

Фил 2:

  • 5 жолчки и 7 лажици шеќер
  • 5 лажици гистин
  • 500 мл млеко и 200 грама путер
  • 100 грама шеќер во прав

За декорација:

  • 200 грама шлаг изматен со 300 мл кисела вода

Подготовка:

Изметете ги белките во цврст снег, додадете шеќер и уште миксирајте. Потоа вмешајте го брашното со прашокот за печиво и кокосот и се убаво соединете. Добиената смеса ставете ја на хартија за печење во плех и печете на загреана рерна на 180 степени Целзиусови околу 20 минути.

Печената кора веднаш се прелева со студено млеко и оставате да се олади.

Фил 1:

Јагодите ги ситните со блендер, додавате шеќер и ги варите. Посебно го растворате прашокот за пудинг во вода и го додавате во зовриената маса. Мешате додека не се згузне, а потоа го тргате од оган.

Фил 2:

Жолчките ги матите со шеќер, густин и 100 мл млеко па ги варите во останатото провриено млеко. Пенасто се миксира путерот со шеќер во прав и се составува со оладениот крем од жолчки и млеко.

Шлагот се мати со кисела вода. На кората се нанесува првиот фил, се израмнува, па премачкувате со вториот фил, а декорирате со изматениот шлаг.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi